Pilihan Bahasa   

MY
                              

Selangor Chinese Association Hall

 

Bangunan ini dibina hasil usaha seorang jutawan Kuala Lumpur iaitu Loke Yew yang telah menyumbang sebanyak $50 000 British Dollar untuk membina bangunan ini  pada tahun 1910. Anak kepada Loke Yew, Alan Loke juga telah menyumbangkan sebanyak $20 000 British Dollar. Dewan Perhimpunan Cina Selangor ini siap sepenuhnya pada tahun 1923 dengan Chong Yoke Choy dipilih sebagai presidennya yang pertama, sementara setiausahanya pula disandang oleh Choo Peng Kai.

Tujuan bangunan ini didirikan adalah sebagai pusat kebajikan kaum Cina di Malaysia terutama sekali di dalam sektor ekonomi dan budaya. Jalinan antara suku Hainan, Hokkien, Kantonese, Teochew yang ramai mendiami Kuala Lumpur pada masa itu dapat menyatukan kaum Cina ketika itu sebagai kaum minoriti di Tanah Melayu.

Bangunan ini telah mencatatkan sejarah terpenting negara kerana telah menjadi tempat pertemuan yang paling penting dan bersejarah antara parti UMNO yang mewakili kaum Melayu dan parti MCA yang mewakili kaum Cina untuk perbincangan pembentukan Parti Perikatan pada 1952  yang merupakan parti terbesar negara sehingga mempelopori kemerdekaan negara. 

Kini bangunan ini dikenali sebagai Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor. Ia telah diistiharkan sebagai Bangunan Warisan Kebangsaan pada tahun 2007. Jabatan Warisan Negara telah memperuntukkan sejumlah RM500,000.00 untuk kerja-kerja pemuliharaan bangunan ini pada tahun 2008.

JABATAN WARISAN NEGARA
Blok A dan B, Bangunan Sultan Abdul Samad,
Jalan Raja 50050 Kuala Lumpur

No. Tel : 03 - 2612 7200
No. Faks : 03 - 2604 4900
Emel : info@heritage.gov.my

Jumlah Pelawat :

Follow us on Social Media

Ikuti Kami di Sosial Media

Income Tax Planning

    View Service