Pilihan Bahasa   

MY
                              

Muzium Perak, Taiping, Perak

Semasa Konservasi Selepas Konservasi

Muzium Perak merupakan institusi permuziuman yang tertua di negara ini. Bangunan ini telah dibina atas usaha Residen Perak ketika itu, Sir Hugh Low. Bangunan muzium ini dibina secara berperingkat. Terdapat tiga blok iaitu Blok A (blok utama) yang berhadapan dengan Jalan Taming Sari, manakala Blok B dan Blok C yang menghadap Jalan Muzium. Bangunan Blok A telah dibina pada tahun 1883 dan hanya mula digunakan pada tahun 1886. Kesan daripada percambahan pembinaan bangunan Muzium Perak yang berperingkat-peringkat telah menjadikan rupa bentuk bangunan berbentuk ‘L’.

Seni bina bangunannya menerima pengaruh neo-classical berbentuk elemen-elemen simetri sebagaimana lazimnya bangunan-bangunan di Eropah. Keutamaan difokuskan pada tampak hadapan bangunan yang mempunyai porch. Keseimbangan pada setiap bahagian menegak dan melintang amat dititikberatkan. Ciri-ciri seni bina fasad muzium ini juga meminjam elemen-elemen seni bina zaman Greek klasik dan Roman seperti pediment, entablature dan motif kepala tiang.

Kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan muzium ini telah dilaksanakan secara berperingkat-peringkat. Sebanyak tiga fasa telah dilaksanakan supaya pelawat-pelawat tetap dapat berkunjung ke muzium walaupun kerja-kerja pemuliharaan sedang dilaksanakan Projek yang bermula pada bulan Disember 2007 ini mengambil tempoh masa 14 bulan untuk disiapkan.

Kerja-kerja utama pemuliharaan bangunan muzium ini ialah mengikis dan mengecat keseluruhan struktur dinding dan merobohkan tandas lama bagi mengekalkan rupa bentuk asal bangunan. Tandas baru pula telah dibina bertentangan dengan Blok C. Penggunaan penghawa dingin secara centralise untuk Blok A dan Blok B, manakala Blok C menggunakan penghawa dingin jenis split unit. Kerja-kerja lain pula ialah membaiki tiang penyokong banguan yang rosak di Blok A dan B. Membuka panel-panel tingkap yang ditutup sebelum ini untuk menghalang kemasukan cahaya ke dalam bangunan. Membaik pulih makmal yang terletak di belakang bangunan Blok A. Bumbung asal bangunan muzium telah ditukar kepada metal corrugated sheet untuk mengelakkan kebocoran dalam jangka masa yang panjang. Kabinet-kabinet yang terletak di dalam Blok B dan C dibaik pulih secara in-situ kerana kesukaran untuk membuka dan memasangnya kembali. Kesemua artifak dan koleksi telah dikeluarkan semasa kerja-kerja pemuliharaan dilaksanakan dan disimpan di kabin sementara yang telah disediakan.Manakala koleksi-koleksi dan artifak yang tidak dikeluarkan telah ditutupi dengan kotak sepanjang tempoh tersebut. Kerja-kerja akhir adalah pengindahan lanskap di sekeliling bangunan muzium.

 

Pelan tapak Muzium Perak, Taiping

 

KERJA-KERJA PEMULIHARAAN MUZIUM PERAK, TAIPING

Kerja-kerja baik pulih struktur tingkap dan tingkap telah dilakukan dengan kemas. Kerja-kerja baik pulih fasad bangunan Blok A sedang dijalankan.
   
Bumbung asal bangunan yang telah ditukar kepada metal corrugated sheet. Kerja-kerja kemasan Blok B yang telah dijalankan dengan sempurna tanpa memindahkan rak-rak pameran koleksi dan artifak.
   
Kerja-kerja kemasan bahagian dalam Blok A yang telah dibuat dengan baik. Pengindahan landskap kawasan muzium yang telah dilaksanakan dengan baik.

 

JABATAN WARISAN NEGARA
Blok A dan B, Bangunan Sultan Abdul Samad,
Jalan Raja 50050 Kuala Lumpur

No. Tel : 03 - 2612 7200
No. Faks : 03 - 2604 4900
Emel : info@heritage.gov.my

Jumlah Pelawat :

Follow us on Social Media

Ikuti Kami di Sosial Media

Income Tax Planning

    View Service