Pilihan Bahasa   

MY
                              

Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh, Perak

 

Pandangan dari sudut hadapan bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh, Perak. Ruang koridor di bahagian aras bawah. Ruang di tingkat atas yang telah siap dibaik pulih.

Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh yang terletak di Jalan Dato’ Sagor sebenarnya merupakan sebahagian bangunan Dewan Bandaran Ipoh (Town Hall) yang kemudiannya dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian hadapan kekal sebagai Dewan Bandaran Ipoh manakala bahagian belakangnya pula dijadikan Pejabat Pos. Bangunan ini terletak berhadapan dengan Stesen Keretapi dan telah didirikan sama waktu dengan Mahkamah Tinggi (di sebelah kanan). Bangunan Pejabat Pos ini direka oleh arkitek British A.B Hubback, mula dibina pada 1913 dan siap pada 1916. Kedudukan bangunan ini adalah di tengah-tengah pusat Bandar lama Ipoh yang merupakan kawasan pentadbiran kerajaan yang utama pada zaman Inggeris. Ia begitu strategik kerana ia berada di jejak rangkaian warisan (Heritage Trail) bangunan bersejarah Bandaraya Ipoh di mana terletaknya bangunan Stesen Keretapi Ipoh, Dewan Bandaran, Masjid Negeri, Ibu Pejabat Polis Trafik, Menara Jam British, bangunan Mahkamah Tinggi Ipoh dan bangunan-bangunan bank komersial. Kesemua bangunan-bangunan kolonial ini menampilkan gaya seni bina Eropah yang menarik.

Bangunan ini mempunyai seni bina yang unik kerana bercirikan seni bina Roman dan Renaissance. Bangunan dua tingkat ini juga dikelilingi arked terbuka atau verandah di tingkat atas dan bawah. Arked ini dihias dengan tiang dan gerbang separuh bulatan menonjolkan ciri-ciri Greek dan Roman. Dinding verandah (balcony balustrade) di tingkat atas dibina dengan corak victorian yang ringkas. Selain itu, terdapat juga tingkap-tingkap separuh bulat (Arch-headed window) berpanel kaca dibina pada sekeliling bangunan. Perkhidmatan pos di bangunan telah tamat operasi pada tahun 1983 dan bangunan ini telah diambil alih oleh Pusat Pelancongan Negeri Perak sehingga tahun 1995. Sejak dari tahun tersebut bangunan ini telah ditinggal kosong tanpa penyelenggaraan. Sehubungan itu, ia telah mengalami kebocoran dan kerosakan pada atap genting, saluran turun air hujan telah patah, papan lantai mereput, dan pokok telah tumbuh meliar di dalam bangunan menambahkan lagi kerosakan bangunan ini.

Justeru itu, pada tahun 2007, pihak Majlis Dewan Bandaraya Ipoh telah memohon kepada Jabatan Warisan Negara untuk membuat sesuatu terhadap bangunan ini. Setelah diteliti dan dibuat kajian, pihak JWN telah bersetuju untuk melaksanakan kerja-kerja konservasi terhadap bangunan ini. Pada tahun 2009, kerja-kerja konservasi telah dimulakan dan dijangka siap pada tahun 2010 nanti.

 

KERJA-KERJA KONSERVASI PEJABAT POS LAMA IPOH

Pandangan ruang di tingkat bawah. Pandangan di ruang atas. Kelihatan lantai marmar, tingkap dan jerejak tangga yang telah dibaik pulih. Pandangan jarak dekat dari hadapan.
     
Lantai kayu jenis meranti yang telah digantikan dengan yang baru. Lapisan water proofing pada bahagian bumbung rata. Pejabat Pos Lama Ipoh selepas siap dibaik pulih.

 

 

JABATAN WARISAN NEGARA
Blok A dan B, Bangunan Sultan Abdul Samad,
Jalan Raja 50050 Kuala Lumpur

No. Tel : 03 - 2612 7200
No. Faks : 03 - 2604 4900
Emel : info@heritage.gov.my

Jumlah Pelawat :

Follow us on Social Media

Ikuti Kami di Sosial Media

Income Tax Planning

    View Service