Merupakan cenuram batu kapur setinggi 39 meter dan sebahagian daripada pembentukan batu kapur Labang yang berusia 20 hingga 25 juta tahun dahulu. Perkataan 'agop' dalam bahasa Orang Sungai bermaksud gua. Terdapat tiga gua yang utama,  iaitu  Agop Suriba (bawah)  di bahagian lantai hutan, Agop Lintanga (tengah) dan Agop Sawat (atas) masing-masing  dengan  ketinggian antara 12 hingga15 meter.

Statistik menunjukkan terdapat sebanyak 125 keranda kayu balak di Agop Batu Tulug yang berusia 700 hingga 900 tahun dahulu. Keranda-keranda tersebut diperbuat daripada jenis kayu keras seperti belian dan merbau.

Keunikan keranda-keranda tersebut adalah berdasarkan motif-motif figura haiwan seperti kerbau, buaya, biawak, ular dan burung dibahagian kepala manakala motif-motif flora dan tumbuh-tumbuhan diukir pada bahagian badan keranda.

Dipercayai terdapat lebih 2000 keranda kayu balak yang seusia dengan yang terdapat di Agop Batu Tulug yang mendiami di gua-gua batu kapur di sekitar kawasan Lembah Kinabatangan menjadikan Lembah Kinabatangan sebagai salah satu tapak arkeologi yang terpenting di Malaysia.
 

Agop Batu Tulug, Kinabatangan, Sabah
 
  Motif kepala kerbau pada keranda kayu balak Agop Batu Tulug
 
Ukiran yang terdapat pada keranda Agop Batu Tulug Keranda kayu balak bermotif kepala kerbau di Agop Batu Tulug