Language Selection   

EN
                              
Makanan Warisan Hampir Pupus… Realiti Atau Sebaliknya?

Pada 19 Oktober 2023 telah berlangsung Webinar Warisan Tidak Ketara siri ke-8 secara dalam talian yang disiarkan melalui saluran youtube Jabatan Warisan Negara iaitu Heritage TV. Siri terakhir untuk tahun 2023 ini telah membincangkan tajuk ‘Makanan Warisan Hampir Pupus… Realiti Atau Sebaliknya?’. Para panel yang terlibat adalah Dr. Ahmad Esa Abdul Rahman, Timbalan Dekan Akademik, Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan, UiTM Puncak Alam dan Chef Shaifuddin Bin Rosli, seorang chef serta Pengurus Besar, Utagha Food Industry. Chef Fandi Muhammad, seorang chef selebriti bertindak sebagai moderator sesi webinar.

Pelbagai isu berkaitan makanan warisan telah dikupas oleh para panel sepanjang sesi webinar ini berlangsung. Antara topik yang telah dibincangkan seperti punca dan faktor kepada kepupusan makanan warisan, langkah-langkah pelestarian yang boleh dilaksanakan serta cabaran masa kini dalam memastikan makanan warisan kekal relevan dikalangan masyarakat. Para penonton turut didedahkan dengan maklumat mengenai kewujudan makanan-makanan warisan hampir pupus yang mungkin tidak lagi dikenali serta ketahui ramai terutamanya generasi muda hari ini.

Image

Perkongsian ilmu oleh para panel dalam webinar ini telah memberikan persepsi baru bahawa makanan bukanlah sekadar makanan sahaja tetapi banyak maklumat berkaitan budaya dan kehidupan sosial masyarakat setempat boleh diperolehi melaluinya. Makanan juga menjadi identiti bangsa dan negara yang menjadi simbol masyarakat majmuk rakyat Malaysia. Justeru, setiap lapisan masyarakat perlu memainkan peranan untuk melestarikan makanan warisan agar ia tidak pupus, terus terpelihara serta dimartabatkan ke tahap lebih tinggi.

Tags :

JABATAN WARISAN NEGARA
Blok A dan B, Bangunan Sultan Abdul Samad,
Jalan Raja 50050 Kuala Lumpur

No. Tel : 03 - 2612 7200
No. Faks : 03 - 2604 4900
Emel : info@heritage.gov.my

Jumlah Pelawat :

Ikuti Kami di Sosial Media

Income Tax Planning

    View Service