Welcome to Jabatan Warisan Negara   Click to listen highlighted text! Welcome to Jabatan Warisan Negara Powered By GSpeech
All for Joomla All for Webmasters

BENGKEL BUSANA DAN SENI HIAS DIRI

 

Bengkel ini telah dikendalikan oleh Puan Zubaidah Sual. Beliau merupakan seorang pakar dalam bidang busana, tekstil dan seni hias diri. Antara isi pokok yang terkandung di dalam bengkel ini adalah pengertian busana dan aksesori yang melibatkan busana diraja, busana pengantin, busana seni persembahan dan busana rakyat. Bagi sesi berikutnya, terdapat peragaan busana klasik dan busana 1950-an serta demonstrasi mendandan rambut tradisi. Terdapat juga pameran mini yang mempamerkan aksesori persembahan dan pengantin.

Bengkel Busana dan Seni Hias Diri ini merupakan satu langkah penting dalam usaha Jabatan Warisan Negara memupuk minat, mempertingkatkan pengetahuan mengenai busana dan seni hias diri serta melahirkan rasa kagum terhadap budaya dan kesenian negara. Semoga usaha ini mampu mengenengahkan warisan negara serta mengekalkan jati diri rakyat Malaysia sebagai pencinta busana dan seni hias diri.

Madah diungkap santun bicara,

Pantun dilantun mengusik hati;

Gadis cantik manis jelita,

Busana indah penghias diri.

 

Zaman dahulu teluk belanga,

Sungai Melayu dagang kemelut,

Leher bulat berkocek tiga,

Berpesak tiga berkain lembut.

Login to post comments
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Brown Green Pink Violet
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech