Items filtered by date: Mei 2019

Jumaat, 17 Mei 2019 12:05

Penang going for original names

Jumaat, 17 Mei 2019 12:03

7 heritage shophaouses damage

Jumaat, 17 Mei 2019 11:46

Tepat tak sentuh

MOTAC hargai keputusan Tun Mahathir lencongkan ECRL dari PKGS

Mohamaddin berkata, MOTAC juga telah menghantar dokumen PKGS dalam Senarai Tentatif kepada UNESCO sebelum ini bagi mendapatkan pengiktirafan sebagai Tapak Warisan Dunia. - Gambar fail

 

KUALA LUMPUR: Datuk Mohamaddin Ketapi menghargai keputusan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengetengahkan konsep mesra alam dengan melencongkan Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bagi mengekalkan warisan geologi dan semulajadi Permatang Kuarza Gombak Selangor (PKGS).

Pusat Kusta Negara dicadang Tapak Warisan Unesco

KUALA LUMPUR - Kerajaan sedang dalam proses permohonan untuk menjadikan Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) sebagai Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) yang kelima di Malaysia.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Mohammadin Ketapi berkata PKKN kini berada dalam senarai 'tentative' yang telah dihantar ke Unesco pada 17 Januari lepas serta mula dipaparkan di laman webnya pada 12 Februari lalu.

Pusat Kusta Negara dicadang sebagai Tapak Warisan UNESCO

 

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) -- Kerajaan sedang dalam proses permohonan untuk menjadikan Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) sebagai Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) yang kelima di Malaysia.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Mohammadin Ketapi berkata PKKN kini berada dalam senarai 'tentative' yang telah dihantar ke Unesco pada 17 Jan lepas serta mula dipaparkan di laman webnya pada 12 Feb lalu.

"Pihak kami komited dalam mengangkat PKKN sebagai tapak warisan di bawah Akta Warisan Kebangsaan 2005 (Akta 645) dan seterusnya ke peringkat dunia.

"Pencalonan PKKN sebagai Tapak Warisan Dunia Unesco akan memberi sinergi tambahan kepada industri pelancongan negara sekiranya pengiktirafan itu diperolehi kelak," katanya dalam ucapan perasmian Pameran Hope: Cerita Dari Lembah Harapan di Balai Seni Negara di sini hari ini. 

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) kementerian itu Saraya Arbi. 

Mohammadin berkata PKKN yang dibina pada 1930 menjadi pusat rawatan kusta kedua terbesar di dunia selepas Culion Leprosarium di Filipina yang turut menyimpan seribu satu kisah pesakit kusta. 

"Selain itu, penempatan kaya dengan keindahan alam semula jadi ini telah mengundang ramai pengunjung di sini, justeru, sekiranya tapak ini diiktiraf oleh Unesco, ia akan dijadikan sebagai kawasan tumpuan pelancong,” katanya.

Ketika ini empat Tapak Warisan Dunia Unesco di Malaysia adalah Bandaraya Melaka (Melaka) dan George Town (Pulau Pinang), Taman Kinabalu (Sabah), Gunung Mulu (Sarawak) dan Lembah Lenggong, Perak. 

Mohammadin berkata pihaknya bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia, khususnya Hospital Sungai Buloh dalam memelihara dan memulihara signifikan warisan serta nilai-nilai keunggulan sejagat (Outstanding Universal Values) dalam menentukan keputusan pencalonan PKKN sebagai tapak warisan dunia. 

Pameran 'Hope': Cerita Dari Lembah Harapan bermula pada 8 April hingga 10 Jun di 'Creative Space', Balai Seni Negara bertujuan untuk memaparkan lukisan-lukisan asli karya bekas pesakit kusta, artifak-artifak berkaitan penempatan serta visual rakaman sejarah lisan pesakit kusta bagi mengurangkan stigma masyarakat terhadap mereka.

-- BERNAMA: http://www.bernama.com/bm/news.php?id=1717978

Etak akan didaftarkan sebagai makanan warisan Kelantan

 

TOREK SULONG

18 April 2019 3:57 PM

 

Wan Nab Wan Hamat, 50, menunjukkan kaedah memproses etak salai di UMK Kampus Bachok, Kelantan, hari ini.

BACHOK - Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan berusaha mendaftar etak salai sebagai makanan warisan Kelantan yang bakal membantu meningkatkan produktiviti komersial makanan tradisional itu.

Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, keputusan itu dicapai menerusi mesyuarat yang melibatkan usahawan, peniaga, pembekal dan pencari etak bersama agensi kerajaan hari ini.

Menurutnya, hasil penyelidikan Transdisiplinary Research Grant Skim (TGRS) yang melibatkan sepasukan penyelidik UMK yakin proses mempamerkan etak salai akan memberi impak keuntungan kepada generasi pengusaha makanan warisan itu merentasi kemajuan zaman.

Jumaat, 17 Mei 2019 11:12

Warta etak sebagai warisan negara

Warta etak sebagai warisan negara

 

Orang ramai mendapatkan etak salai percuma pada Karnival Etak Salai Kelantan di UMK Bachok. (Gambar kecil: Azizi).

BACHOK - Univesiti Malaysia Kelantan (UMK) merancang untuk mewartakan etak salai sebagai warisan negara.

Naib Canselornya, Profesor Dr Noor Azizi Ismail berkata, hal itu akan dirujuk kepada Bahagian Warisan Tidak Ketara (Makanan), Jabatan Warisan Negara.

Etak didaftarkan sebagai makanan warisan Kelantan

 

 

BACHOK 18 April - Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan berusaha mendaftar etak salai sebagai makanan warisan negeri ini yang bakal membantu meningkatkan produktiviti komersial makanan tradisional itu.

Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Noor Azizi Ismail berkata, keputusan itu dicapai menerusi mesyuarat yang melibatkan usahawan, peniaga, pembekal dan pencari etak bersama agensi kerajaan hari ini.

Beliau berkata, hasil penyelidikan pihaknya mendapati etak salai yang dipamerkan atau diberi tambah nilai akan memberikan keuntungan kepada generasi pengusaha makanan warisan itu merentasi kemajuan zaman.

Langgan Berita

Dapatkan Berita Terkini Percuma!

  • Berita Terkini
  • Acara Terkini
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Brown Green Pink Violet
Layout Style
Select menu