PEMBENTANGAN AKHIR KAJIAN AWALAN (PRE-LIMINARY) KAWASAN TERTIARI TAPAK WARISAN DUNIA MELAKA DAN GEORGE TOWN

Tarikh : 10 Ogos 2018 (Jumaat)

Masa : 9.30 Pagi

Tempat: Bilik Mesyuarat Mezzanine

             Blok B, Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur

 

 Laporan akhir Kajian Awalan (Preliminary Study) Kawasan Tertiari Tapak Warisan Dunia Melaka dan George Town ini telah dibentangkan oleh kumpulan penyelidik yang diketuai oleh YBrs Dr. Shuhana binti Shamsuddin yang merupakan pakar dalam bidang rekabentuk bandar. Kajian awalan ini dibuat untuk memastikan Nilai-Nilai Keunggulan Sejagat (Outstanding Universal Value) Tapak Warisan Dunia Melaka dan George Town tidak terganggu dan status tapak tersebut dapat terus dikekalkan.

Penghasilan Kajian Awalan ini mengandungi tinjauan awal kawasan luar Zon Penampan (Buffer Zone) bagi mengenal pasti kawasan yang perlu dimasukkan sebagai kawasan Tertiari; isu pembangunan dan masalah yang akan melibatkan tapak warisan dunia serta garis panduan umum pembangunan untuk ketinggian kawasan tertiari.

Kajian ini juga merupakan asas rujukan bagi kajian seterusnya untuk menghasilkan Garis Panduan Kawalan Pembangunan (rekabentuk dan aktiviti) bagi kawasan Tertiari. Penyediaan dasar atau garis panduan Kawasan Tertiari (Tertiary Zone) adalah selari dengan hala tuju pihak UNESCO bagi semua Tapak Warisan Dunia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Login to post comments

Langgan Berita

Dapatkan Berita Terkini Percuma!

  • Berita Terkini
  • Acara Terkini
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Brown Green Pink Violet
Layout Style
Select menu